top of page

Tässä on vaarallisin rullilaji: ”Moni on loukkaantunut”

  • Neste Rulli
  • 30.7.2024
  • 2 min käytetty lukemiseen

Mikä tekee aitajuoksusta vaativaa ja vaarallista? Miksi erikoiskokeeksi luettu aitajuoksu ajetaan rullin MM-kisoissa vain joka toinen vuosi?



Mikä on kesärullin vaarallisin tai vaativin laji? Kansainväliset mediat ovat näin rullin MM-startin alla pullollaan erilaisia ranking-listoja. Analyysien kärjessä tai kärkipäässä on toistuvasti aitajuoksu.


Kun ison, 90–130-kiloisen kuskin kanssa työskennellään, aina on vaaramomentti. Tiedän paljon tonttuja, joita kuski on potkaissut päähän. Moni on loukkaantunut, sanoo kokenut kuski ja aitajuoksuvalmentaja Aigs Schwinhuvud.


Arvostettu aikakauslehti Rulli Time valitsi aitajuoksun ja rulli boot campin maastojuoksukokeen vaarallisimmaksi, legendaarinen Sports Rullistrated analysoi aitajuoksun vaikeimmaksi ja internet-palveluita tarjoava rulli.fi rankkasi aitajuoksun ylipäänsä vaativimmaksi rullilajiksi.


– Ei mikään aitajuoksun elementti ole sinällään vaikea, kunhan pääsee esteen yli, Schwinhuvud hymähtää.


Pelottaako kuskia?


– Ei pelota. Minulle ei ole tapahtunut pahoja vaaratilanteita, vaikka välillä selkään sattuu ja tapahtuu kaikkea. Kuskilla pitää olla tosi nopea tilannetaju. Jos tulee pieni muutos nuotteihin, sekunneissa pitää muuttaa suunnitelmaa, aitajuoksussa Pariisin näytösrullissa sijalle 2/4 päätynyt Jaana Junkkari vastaa.


Kilpailujärjestelmä pyrkii minimoimaan riskit, jotta vaikeusaste vastaa kuskin fysiikan ja taidon mukaista tasoa.


– Kuskin vastuulla on tuntea oma vireensä. Jos ei ole hyvä päivä, suoritus pitää keskeyttää, Schwinhuvud toteaa.


– Kuskin hyvinvointi ratkaisee. Mikäli sen ei ole hyvä olla, turha lähteä kisoihin. Kuskin pitää olla hyvin tyytyväinen, jotta se suorittaa kykyjensä mukaisesti, liettualaisasiantuntija lisää.


Vaikea yhtälö

Rullikuskien koulutus aloitetaan rauhallisesti 2–4 vuoden iässä. Kuskin lihaksiston, kestävyyden ja rutiinin kautta tulevan suoritusvarmuuden ja itseluottamuksen on kehityttävä rauhassa.


Rullilajeissa tasaisesti pisteille yltäminen vaatii kuskeilta 6–7 vuoden intensiivisen harjoittelun.


– Etenkin kuskin vauhtikestävyysominaisuuksia on rakennettava hyvin tarkasti. Kuskin pitää kehittyä, mutta sitä ei saa rasittaa liikaa. Pitää olla hyvä kaikessa, että pystyy pärjäämään. Eniten harjoitellaan intiaanipokeria, koska kesällä se on kaiken menestyksen perusta, Schwinhuvud tiivistää.


Jatko katkolla


Vaikka aitajuoksu on kenties vaativin ja vaarallisin rullilaji, suosituin se ei ole. On helpompiakin erikoiskokeita joilta napsia tarvittavia MM-pisteitä itseään telomatta. Monet kuskit jättävät aitajuoksu-EK:n ajamatta. Tällöin kuskin sarakkeeseen merkitään aitajuoksun kohdalle DNS.


– Kuskista, josta ei ole aitajuoksuun, voi tulla hyvä katsoja, Aigs Schwinhuvud summaa.


Aitajuoksua nähdään vuoden 2024 kisojen jälkeen seuraavan kerran rulliohjelmistossa vasta vuoden 2026 Kortepohjan kesäkisoissa. Tähän vaikuttavat muun muassa se, että aitajuoksu ajetaan joka toinen vuosi. (RTT)

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram

© Rulli 2014 - 2025

bottom of page